Wikia

Suomen Wikia

Ohje:Aloita uusi wikia

Ohjattu sivulta Ohje:Aloita uusi wiki

237sivua
tässä wikissä
Keskustelu0

Voit aloittaa uuden wikian koska tahansa täyttämällä luontikaavakkeen. Alla käymme läpi, miten uuden wikian luonti tapahtuu.

Wikian luontiMuokkaa

Ennen kuin aloitatMuokkaa

 1. Suunnittele projektisi ja päätä, mistä wikian tulisi kertoa.
 2. Tarkista, ettei ideaasi ole jo toteutettu suorittamalla haku – on mukavampaa työskennellä muiden kanssa, kuin yksin.
 3. Lue Wikian käyttöehdot – wikia ei saa sisältää vihan lietsontaa tai muita tekijänoikeusrikkomuksia.
 4. Lue Wikian luontikäytäntö – wikioiden tulee olla vapaasti lisensoituja ja julkisesti muokattavissa.

Luo wikiasiMuokkaa

Perusta wiki nappi.png

Luontikaavake avautuu nappia painamalla.

 1. Napsauta Perusta wiki -nappia, niin siirryt luontikaavakkeeseen.
 2. Valitse nimi wikiallesi. Auttaaksesi käyttäjiä ja hakukoneita löytämään wikiaasi, on parasta käyttää aiheen yleisimpiä avainsanoja (Vinkki: älä käytä -pedia tai muitakaan epämääräisiä nimiä). Sana "Wiki" lisätään loppuun, sillä se edistää wikiasi sijoittumista.
 3. Valitse wikiallesi verkkotunnus. Nimen tapaan myös valitsemasi verkko-osoite vaikuttaa siihen, miten helposti käyttäjät löytävät wikiasi ja ymmärtävät, mitä se käsittelee.
 4. Kuvaile lyhyesti wikiasi aihetta.
 5. Valitse wikiallesi sopiva luokitus.
 6. Valitse teema (voit myös ohittaa teeman tässä vaiheessa ja mukauttaa sitä myöhemmin).
 7. Onneksi olkoon – olet luonut wikian!

Voit mukauttaa seuraavia asioita nyt tai milloin tahansa myöhemminkin:

Wikiasi seuraavat askeleetMuokkaa

Luo etusivuMuokkaa

Jokaiselle wikialle luodaan oletusetusivu (Etusivu), jonka kaikki osiot ovat vapaasti mukautettavissa. Siihen kannattaakin panostaa, sillä ensimmäisellä vaikutelmalla on merkitystä: etusivun on hyvä sisältää naseva kuvaus wikian aiheesta sekä linkkejä keskeisiin luokka- ja sisältösivuihin, jotta ne löytyvät vaivatta. On myös hyvä kommunkoida käyttäjien kanssa muokkaajina – kutsu ne mukaan projektiisi ja kerro selkeästi, miten wikiasi rakentamiseen voi osallistua.

Luo sisältöäMuokkaa

Itse artikkelit eli sisältösivut ovat jokaisen wikian olennaisin aines. Artikkeleiden ei tarvitse aluksi olla kovin laajia tai täydellisiä – tärkeintä on saada aikaiseksi jonkinlainen perusta, jonka päälle voi rakentaa.

Voi olla, että joudut luomaan kymmeniä sivuja ennen kuin hakukoneet ja käyttäjät alkavat löytää wikiasi luokse. Älähän lannistu! Kunhan et vaadi aluksi liikoja, sivujen määrä kasvaa yllättävän nopeasti kunhan jaksat vähän aikaa tehdä töitä.

Luo profiili ja käyttäjäsivuMuokkaa

Profiilisi on kuva, jonka annat itsestäsi wikiasi yhteisölle. Voit itse päättää, kuinka paljon haluat itsestäsi kertoa, joskin muiden käyttäjien mielestä on varmasti mukava tietää suurin piirtein, kuka wikian takana on.

Pidä wikiaasi silmälläMuokkaa

Voit seurata, mitä wikiassasi tapahtuu tarkkailemalla sivua Aktiivisuus wikissä. Asetuksissasi voit lisäksi hallita, mistä saat sähköposti-ilmoituksia. Suosittelemme, että sallit ilmoitukset ainakin siitä, kun keskustelusivusi tai viestiseinääsi muokataan, jotta saat tiedon yhteydenotosta myös silloin, kun et ole wikiassa.

Toivota muut tervetulleiksiMuokkaa

Nyt voit alkaa kutsua ystäväsi ja tuttavasi mukaan projektiisi! Kerro wikiastasi kaikille, joita aihe saattaisi kiinnostaa. Voit mainostaa wikiaasi esimerkiksi Yhteisöwikissä – pidä kuitenkin huoli, ettei mainostaminen varsinkaan muilla sivustoilla tai wikioissa mene spämmin puolelle.

Kannattaa pitää silmällä myös tuoreita muutoksia: sivulle Toiminnot:Tuoreet muutokset otetaan mukaan kaikki muutokset wikiaan, ja lokista selviää, mikäli uusia käyttäjätilejä on luotu. Onkin kohteliasta toivottaa uusia käyttäjiä heti tervetulleiksi jättämällä heille viesti, jolloin heidän myös todennäköisemmin tekee mieli jäädä muokkaamaan. Perusystävällisyys ja auttavaisuus vie jo pitkälle.

Muita neuvojaMuokkaa

Älä pelkää kysyä!Muokkaa

Yhteisöwiki on täällä sinua varten. Onko sinulla kysyttävää wikiasta tai muokkaamisesta? Etkö ole varma, miten toteuttaa suunnitelmasi käytännössä? Kaipaatko vinkkejä siihen, mitä wikialle voi ylipäätään tehdä? Avaa keskustelu Foorumissa tai ota yhteyttä Auttajaan.

Katso myösMuokkaa

Lisäohjeet ja palauteMuokkaa

Ympäri Wikian verkkoa
Hae mainospaikkaa

Satunnainen wiki