Yhteisöwiki
Advertisement

Pikaopas käyttäjärooleihin

Tiedosto:Wikia University - Introduction to User Roles

Huomautus: Tämä video ei kerro keskustelun ja sisältömoderaattoreiden toimenkuvasta

Mikä on käyttöoikeus?

Käyttöoikeus tarkoittaa lupien erikoistyyppiä, joka käyttäjälle on myönnetty tiettyjen muutosten ja tehtävien tekemiseksi yhteisön hyväksi. "Käyttöoikeusryhmä" on nimitys setistä tällaisia lupia ja kykyjä. Yleisin tunnettu käyttöoikeusryhmä on "ylläpitäjä", tunnettu myös järjestelmävastaavan käyttöoikeusryhmänä. Luettelo käyttöoikeuksista on nähtävissä sivulla Toiminnot:Käyttäjäryhmien oikeudet.

Lisätäksesi tai poistaaksesi näitä ryhmiä, käytä sivua Toiminnot:Käyttöoikeudet. Sinun on kuitenkin oltava byrokraatti tai ylläpitäjä.

Joissain yhteisöissä on mukautetut ryhmät, mutta allaoleva tieto pätee suurimpaan osaan niistä.

Paikallinen taso

Kaikki käyttäjät Wikian verkostossa voivat katsoa tai lukea wikioiden sivuja. Rekisteröitymättömät (tuntemattomat) käyttäjät voivat yleensä myös muokata tai lisätä sivuja wikiaan, vaikka jotkin wikiat vaativat ensin sisäänkirjautumista Wikia-tilillä.

Rekisteröityneet käyttäjät

Käyttäjät, jotka ovat luoneet käyttäjätilin ja kirjautuneet sisään, voivat:

  • Mukauttaa wikian ulkonäköä ja ominaisuuksia asetusten kautta.
  • Ladata wikiaan kuvia, videoita tai muita tiedostoja.
  • Lisätä sivuja tarkkailulistalle, jota voi käyttää tiettyjen sivujen muokkausten seuraamiseen.
  • Ylläpitää käyttäjäprofiiliaan.
  • Poistaa mainokset kaikilta sivuilta (kunkin wikian etusivulta).

Automaattisesti vahvistetut

Rekisteröityneillä käyttäjillä, jotka ovat olleet Wikiassa vähintään 4 päivää, on pääsy myös seuraaviin työkaluihin:

Sähköpostinsa vahvistaneet

Sähköpostilla hyväksytyt käyttäjät ovat käyttäjiä, jotka ovat vahvistaneet sähköpostiosoitteensa asetustensa kautta. Tällä luvalla, sähköpostilla hyväksytyt käyttäjät voivat saada sähköposteja Wikiassa ja pyytää tietoa kadotetusta salasanasta.

Tehokäyttäjät

Tämä ei ole varsinainen käyttöoikeus, vaan ennemminkin Wikian sisäinen statuksen liputus. Se ei anna lisää oikeuksia, ellei toisin ilmoiteta. Sitä ei voi käyttää eikä käyttäjiä rajata sivun Toiminnot:Käyttäjät kautta.

CheckUser-käyttäjät

Pääartikkeli: Help:CheckUser

CheckUser-käyttäjät voivat tarkistaa toisen käyttäjän IP-osoitteen sekä sen ketkä käyttäjät ovat tehneet muokkauksia tiettyä IP-osoitetta käyttämällä ja tarkastella CheckUser-lokia. Tämä on yleisesti sallittavissa vain Wikian henkilökunnalle, auttajille tai VSTF:lle, mutta suurissa wikioissa, joissa haamuhenkilöt ovat vakava ongelma, pääsylupaa voidaan harkita.

Ylläpitäjät

User rights control panel

Käyttöoikeuksien hallintapaneeli.

User rights log promotion version

Kuvakaappaus muutoksista käyttöoikeuksien lokissa

Ylläpitäjät ovat luotettavia käyttäjiä, jotka valitaan yleisesti yhteisön sisältä ja joilla on pääsy seuraaviin työkaluihin:

  • Kaikki etuoikeudet moderaattorilta, chat-moderaattorilta, sekä palautusryhmältä.
  • Poistaa artikkeli tai perua poistaminen, sekä poistaa myös kuvia tai tiedostoja.
  • Lukita (suojata) sekä sivu että tiedosto, jotta muut käyttäjät eivät ei voi muokata tai nimetä sitä uudelleen ilman ylläpitäjän oikeuksia.
  • Estää käyttäjiä, jotka vandalisoivat wikiaa muokkauksilla jne.
  • Myöntää tai poistaa chat- ja foorumimoderaattoreiden oikeuksia.
  • Muokata wikian ulkoasua ja muotoilua.
  • Muokata järjestelmäviestejä.

Lisätietoja sivulta Ohje:Ylläpitäjän opas.

Ylläpitäjän asemassa olemista kutsutaan "ylläpitäjyydeksi". Silloin käyttäjäprofiilisivulla näkyy käyttäjänimen vieressä teksti "ADMIN".

Byrokraatit

Byrokraatit ovat yhden tason 'ylempänä' ylläpitäjistä. Byrokraatit voivat muuttaa käyttöoikeuksia, mikä on yleisesti lisäys ylläpitäjän oikeuksiin.

He voivat myöntää käyttäjälle tai poistaa näiltä palautus, chat-moderointi- ja ylläpitäjyysoikeudet. He voivat myös myöntää byrokraattiusoikeudet, mutta poistaa suoraan ainoastaan omat poikeutensa. Byrokraatit voivat myös poistaa käyttäjän bottistatuksen, jos botti ei toimi kunnolla, mutta käyttäjän bottistatuksen lisäämiseen vaaditaan koko yhteisön yksimielinen mielipide.

Oletuksena, byrokraatteja ei voi tunnistaa näiden käyttäjäsivujen perusteella. Jos byrokraatti on myös ylläpitäjä, vain "ADMIN" näkyy, joten on käytettävä toimintosivua Toiminnot:Käyttäjät tunnistaakseen byrokraatit normaalien ylläpitäjien joukosta.

Byrokraatin statuksen voi poistaa ainoastaan Wikian henkilökunnnan edustaja tai byrokraatti itse.

Moderaattorit

Moderaattorit ovat käyttäjiä, joilla on lisätyökaluja viestiketjujen järjestelemiseen foorumille ja viestiseinille. Näitä työkaluja ovat:

  • Viestiketjujen ja vastausten poistaminen ja palautus keneltä tahansa käyttäjältä.
  • Viestiketjujen sulkeminen ja uudelleen avaaminen.
  • Foorumissa, moderaattorit voivat järjestellä keskestelupalstaa, siirtää viestiketjuja palstalta toiselle, ja korostaa tiettyjä ketjuja tai poistaa korostuksen.

Tämän statuksen omaavan käyttäjän profiilissa näkyy "MODERATOR"-tagi.

Keskustelumoderaattorit

Keskustelumoderaattorit ovat käyttäjiä, joilla on ylimääräisiä työkaluja keskustelujen järjestelemiseksi yhteisön useissa eri ominasuuksissa joihin sisältyy sosiaalinen keskustelu. Näitä työkaluja ovat:

  • Viestiketjujen ja vastausten piistaminen keltä tahansa käyttäjältä.
  • Viestiketjujen sulkeminen ja avaaminen uudelleen.
  • Foorumeilla, moderaatoreiden on mahdollista myös järjestellä keskustelupalstaa, siirtää niitä toiseen, ja joko korostaa tai poistaa korostamisen viestiketjulta.
  • Chatin moderointi
  • Blogikommenttien poistaminen
  • Artikkelikommenttien muokkaaminen tai poistaminen
  • Keskustelupalstan moderointi, jos käytössä.

Tämän statuksen omaavan käyttäjän profiilissa näkyy "DISCUSSIONS MODERATOR"-tagi, ellei sitä ole muutettu sivulla Järjestelmäviesti:User-identity-box-group-threadmoderator.

Sisältömoderaattorit

Sisältömoderaattorit ovat käyttäjiä, joilla on ylimääräisiä työkaluja tiettyjen yhteisön osien moderoimiseksi. Näitä työkaluja ovat:

  • Suojattujen sivujen poistaminen ja siirtäminen
  • Sivujen poistaminen ja siirtäminen
  • Poistettujen sivujen ja tiedostojen palauttaminen
  • Palautus
  • Tiedostojen lataaminen uudelleen
  • Sivujen suojaaminen ja suojausten poistaminen
  • Sivujen partiointi, jos yhteisössä on sallittuna tuoreiden muutosten partiointi

Chat-moderaattorit

Chat-moderaattorit ovat käyttäjiä, joilla on chat-moderaattorin status chatissä wikian chattihuoneen moderoimiseksi. He pystyvät poistamaan ihmisiä chatistä ja estämään näitä palaamasta, kunnes joko chat-moderaattori tai ylläpitäjä poistaa eston tai esto vanhenee.

Tämän statuksen omaavan käyttäjän profiilissa näkyy "CHAT MODERATOR"-tagi.

Palauttajat

Kuka tahansa voi kumota vandalismia ja epäjohdonmukaisia muokkauksia, mutta vaatii muutaman klikkauksen sivuhistoriassa, että sen saa tehdyksi. Käyttäjät, joilla on "rollback"- eli palautustyökalu, voivat kumota huonoja muokkauksia vain yhdellä klikkauksella, käyttämällä palautuslinkkiä muutoshistoriasivulla, käyttäjän muokkauslistalla, tai tuoreiden muutosten listalla.

On tärkeää huomata, että ylläpitäjillä (mukaan lukien byrokraateilla) on jo oletuksena palautusoikeudet. On täysin valinnanvaraista, että käyttäjällä on sekä palautus- että ylläpito-oikeudet, mutta se ei nopeuta hitaita Internet-yhteyksiä. Käyttäjät, joilla on palautusoikeudet, eivät välttämättä ole ylläpitäjiä.

Palauttajat ovat tarkistettavissa sivulta Toiminnot:Käyttäjät, heillä ei ole oletuksena ole tagia käyttäjäsivuillaan.

Perustajat

Wikian perustaja saa automaattisesti ylläpitäjän ja byrokraatin oikeudet wikian luomisen aikana. Tämä sallii heidän muokata wikian ulkoasua ja muotoilua. Yhä uudempien käyttäjien liittyessä, on hyvä idea antaa byrokraattien nimittään luotettavia käyttäjiä ylläpitäjiksi, palauttajiksi, moderaattoriksi ja chat-moderaattoriksi.

Perustajan nimike näkyy perustajan nimen vieressä, vaikka he myöhemmin luopuisivatkin asemastaan byrokraattina tai ylläpitäjänä, ja se yliajaa nuo nimikkeet. Perustajien profiilissa näkyy "PERUSTAJA"-tagi.

Botit

"Botti" voi olla automatisoitu prosessi, ohjelma, tai skripti joka helpottaa käyttäjän työtä tylsiä ja toistuviin muutosten parissa ympäri wikiaa. Botin tehdessä pikaisia ja onnistuneita muutoksia, tuoreiden muutosten loki saattaa joskus ohittaa ne, tehden merkittävämpien muutosten havaitsemisen vaikeammaksi tavallisille käyttäjille. "Bottilipun" antaminen tilille piilottaa nämä muutokset viimeisimpien muutosten listalta (vaikka kuka tahansa muokkaaja voi halutessaan nähdä ne klikkaamalla "Näytä botit").

Wikiassa, käyttäjän, joka haluaa käyttää bottia täytyy luoda sille erillinen käyttäjätili, ja sitten keskustella muiden wikin käyttäjien kanssa, jos nämä hyväksyvät botin luomisen. Yhteisön sisäisen keskustelun jälkeen, botin omistaja tai ylläpitäjä voi pyytää bottia liputettavaksi.

Globaali taso

VSTF

Volunteer Spam Task Force (VSTF) eli spämmin vapaaehtoisiskuryhmä on ryhmä kokeneita ja ahkeria Wikian käyttäjiä, joilla on ylläpitäjän oikeudet kaikkialle Wikiassa. Heillä on myös työkaluja, joilla taistella roskamuokkauksia sekä vandalismia vastaan. VSTF-käyttäjien profiilissa näkyy "VSTF"-tagi.

Auttajat

Auttajat koostuvat vapaaehtoisista, jotka tukevat ja kehittävät ei-englanninkielisiä yhteisöjä. Heillä on eniten henkilökuntaoikeuksia kaikissa Wikian wikioissa ja heidän allekirjoituksissaan on tunniste . Tarkempaa tietoa on sivulla Ohje:Vapaaehtoiset ja Auttajat, ja luettelo Auttajista sivulla Toiminnot:Käyttäjät/helper. Auttajien profiilissa näkyy "AUTTAJA"-tagi.

Henkilökunta

Henkilökunta koostuu {{#NewWindowLink:homepage:About|Wikian}} työntekijöistä, joilla on täydet oikeudet kaikkiin wikeihin. He löytyvät minkä tahansa wikin toimintosivulta Toiminnot:Käyttäjät/staff, ja heillä on kommentoidessaan usein allekirjoituksessaan erityinen Staff-tunnus (). Henkilökunnalla on työkaluja, jotka auttavat heitä koko Wikian ylläpitämisessä. Lue sivu Contacting Wikia saadaksesi tietoja yhteydenotosta Wikian henkilökuntaan. Näiden käyttäjien profiilissa näkyy "HENKILÖKUNTA"-tagi.

Apuohjelmat

Apuohjelmat (Utilities) ovat henkilökunnan työkaluja joita he käyttävät lisäominaisuuksien vuoksi. Ne ovat nähtävissä kaikissa wikioissa sivulla Toiminnot:Käyttäjät/util. Heidän profiiliensa henkilöllisyyttä ei näytetä, mutta heillä ei ole henkilökunnan allekirjoitusta, ellei heillä ole näiden etuoikeuksia

Wikia-tähdet

Pääartikkeli: Wikia Stars

Wikia-tähdet (eli Wikia Stars) ovat yhteisöjen johtajien tunnustamia asiantuntijoita, ovat saaneet kunnianosoitusta fandomeistaan. Heidät saatetaan kutsua Wikian ohjelmointihankkeisiin tai joissain tapauksissa matkustamaan live-tapahtumiin. Näiden käyttäjien käyttänimen vieressä tämän omalla sivulla näkyy teksti "WIKIA STAR", mutta sen mukana ei tule mitään globaaleja oikeuksia.

Admin Mentors

Pääartikkeli: {{#NewWindowLink:homepage:w:Admin Support:Main Page|Admin Support:Main Page}}

Admin Mentor Program (AMP) on ryhmä kokeneita ylläpitäjiä, jotka käyttävät asiantuntemustaan antaakseen yhteisöjen ylläpitäjille parasta mahdollista tietoja ja opettaakseen parhaita mahdollisia taitoja wikioidensa järjestelemiseksi. Vaikka nämä oikeudet ovatkin globaalia ryhmää, ne ovat annettavissa vain paikallisesti. Näiden käyttäjien profiilissa näkyy "ADMIN MENTOR"-tagi.

Todennetut

Todennetut käyttäjät ovat suuryhtiöiden virallisia käyttäjätilejä, yleensä pelialan yrityksiltä. Henkilökunta on tarkistanut tähän ryhmään kuuluvien käyttäjien tilien todenmukaisuuden. He ovat syystä tai toisesta tunnettuja, ehkä joko suunnittelija tai kehittäjä videopeliyhtiössä, tai tunnettu muusikko. Wikian henkilökunnan on vahvistettava tämä henkilö laillisesti ennen oikeusien myöntämistä tälle. Näiden käyttäjien profiilissa näkyy "TODENNETTU"-tagi.

Vapaaehtoiskehittäjät

Pääartikkeli: Volunteer Developers

Vapaaehtoiskehittäjäohjelma on hanke, jonka tavoitteena on, että Wikian yhteisön teknisesti taitavat käyttäjät eivät avusta Wikiassa pelkästään muokkausten tai ylläpidon kautta, vaan myös bugien korjausten ja Wikian ohjelmiston kehityksen kautta. Näillä käyttäjillä näkyy profiilissaan "VOLUNTEER DEVELOPER"-tagi.

Yhteisöneuvosto

Pääartikkeli: Ohje:Yhteisöneuvosto

Yhteisöneuvosto on Wikian tuotteiden testaus- ja palauteryhmä. Useimmat yhteisöneuvoston jäsenet ovat henkilökunnan valitsemia ja heidän tehtävänsä on antaa alustavaa palautetta uusista kehityksessä olevista ominaisuuksista ja tuotteista. Näillä käyttäjillä näkyy profiilissaan "VALTUUTETTU"-tagi.

Miten myönnän ylläpito-oikeudet toiselle käyttäjälle?

Granting_admin_rights_on_your_wiki

Granting admin rights on your wiki

Katso tämä lyhyt video ylläpito-oikeuksien myöntämisestä toiselle käyttäjälle.


Miksi en voi antaa toiselle käyttäjälle etuoikeuksia?

Käyttäjillä ei ei ole pääsyä tiettyihin työkaluihin silloin kun heillä ei ole käyttöoikeuksia. Jos {{#NewWindowLink:http://community.wikia.com/index.php?title=Staff%7CWikian henkilökunta}} poistaa käyttäjältä tämän byrokraattius- tai ylläpito-oikeudet, he eivät voi saada niitä takaisin. Ne voidaan poistaa seuraavista syistä:

  • Oikeuksia on käytetty väärin ja vandalisoitu.
  • Käyttäjä ei ole aktiivinen (yhteisön pyynnöstä).
  • Käyttäjän pyyntö.
  • Häneltä löytyy vaihtoehtoinen käyttäjätili (haamuhenkilö).
  • Käyttäjältä on kielletty wikian adoptointi ja hänellä on se yhä wikiassa seuraavista syistä:
    • Käyttäjä on perustanut tai adoptoinut wikian, tai muuten saanut ylläpito-oikeudet, mutta ei ole odottanut 60 päivää vaaninut ylläpito-oikeuksia pyytämällä ylläpitäjää antamaan niitä hänelle, vaikka muokkaukset ovatkin hyvänlaatuisia.
    • Ylläpitäjä on myöntänyt käyttöoikeudet ja joku ilmoittaa ylläpitäjälle, ettei käyttäjällä ole riittävästi muokkauksia.
    • Käyttäjä on estetty toisesta wikiasta.
  • Editing MediaWiki-käyttöliittymä on muokattu roskasisällöksi, häiriköinyt, kirjoittanut vihapuheita ja uhkauksia, vandalisoinut, tai muista syistä.
  • Massamainostanut käyttäjiä muutaman muokkauksen perusteella.

Mitä estetyt käyttäjät eivät voi tehdä?

Jos käyttäjää epäillään Wikian {{#NewWindowLink:http://www.wikia.com/index.php?title=Terms_of_Use%7Ckäyttöehtojen}} tai paikallisten yleisohjeiden rikkomisesta, henkilökunta tai paikallinen ylläpitäjä saattaa estää heidät. Näiden rajoitusten vuoksi, estetty käyttäjä ei voi:

  • Luoda, muokata tai siirtää sivuja
  • Poistaa tai suojata sivuja
  • Ladata tiedostoja
  • Muuttaa toisten käyttäjien oikeuksia
  • Lisätä blogiartikkeleita tai kommentteja
  • Tehdä tiettyjä ylläpitoon kohdistuvia asioita

Joissain tapauksissa, estettyjä käyttäjiä estetään myös luomasta uusia käyttäjätilejä ja muokkaamasta omaa viestiseinää/keskustelusivuaan.

Miten voin löytää eri käyttäjiä?

Katso sivua Toiminnot:Käyttäjät ja valitse "ylläpitäjät", "rollback", tai "byrokraatit" tarkastaaksesi laatikot, ja klikkaa "Näytä". Näet myös sarakkeen, joka näyttää käyttäjän viimeisimmän muokkauksen ajankohdan, jotta voit löytää käyttäjiä, jotka ovat olleet aktiivisia viime päivinä.

Voiko käyttöoikeusviestejä muokata?

Voit muokata käyttöoikeusviestiä muokkaamalla wikiassi sivua Järjestelmäviesti:Userrights-groups-help.

Lisäohjeet ja palaute

Advertisement