Wikia

Suomen Wikia

Yhteisöwiki:Lisensointi

Keskustelu0
69sivua
tässä wikissä

Ohjattu sivulta Suomen Wikia:Lisenssointi

Jollei toisin mainita, teksti kaikissa Wikian sivustoissa on julkaistu Creative Commons Nimeä-Jaa samoin 3.0 Ei sovitettu -lisenssin alaisena.

Jotkut wikit käyttävät muitakin lisenssejä, kuin CC-BY-SA -lisenssi. Lisenssi, jota wiki käyttää on ilmoitettu kyseisen wikin alalaidassa ja/tai muokkaussivulla.

Wikiassa muokkaaminen

CC-BY-SA -lisenssiä käyttävät wikit

Kasvattaaksemme jaettua vapaata tietoa ja kultturia, kaikki Wikian projektien muokkaajat hyväksyvät yleisen oikeuden uudelleenjakaa ja uudelleenkäyttää heidän muokkauksiaan vapaasti mihin tahansa tarkoitukseen mukaan lukien kaupallisen käytön. Tälläinen käyttö on sallittua siellä, missä lupa on myönnetty ja teksti on edelleen vapaasti uudellenkäytettävissä ja uudelleenjaettavissa sallien kaiken sovelluksen.

Muokkaamalla CC-BY-SA -lisenssiä käyttävää wikiä, hyväksyt lisenssin ja sen, että muokkaamasi tai lisäämäsi teksti julkaistaan Creative Commons Nimeä-Jaa samoin -lisenssin alaisena.

CC-BY-NC -lisenssiä käyttävät wikit

Jos muokkaat Nimeä-Epäkaupallinen 3.0 Ei sovitettu -lisenssiä käyttävää wikiä, hyväksyt lisenssin ja sen, että muokkaamasi tai lisäämäsi teksti julkaistaan sen alaisena. Huomioithan, että tällainen sisältö on vapaasti muunnettavissa ja levitettävissä CC-BY-NC -lisenssin alaisena, mutta materiaalia ei voi käyttää kaupallisiin tarkoituksiin.

CC-BY-NC-ND -lisenssiä käyttävät wikit

Jos muokkaat Nimeä-Epäkaupallinen-Ei muutoksia 3.0 Ei sovitettu -lisenssiä käyttävää wikiä, hyväksyt lisenssin ja sen, että muokkaamasi tai lisäämäsi teksti julkaistaan sen alaisena. Tekijät on mainittava ja sinun on kohtuullisella tavalla kerrottava, mikäli olet muuntanut materiaalia. Huomioithan, että tämän lisenssin alaista materiaalia ei voi käyttää kaupallisiin tarkoituksiin, eikä muunnettua materiaalia voi levittää.

Tekstin tuominen

Jos halaut tuoda sisältöä, jonka tekijänoikeuksia et omista tai hallitse, voit tuoda sitä vain, jos se on käytettävissä ehdoin, jotka ovat yhteensopivia sen wikin käyttämän lisenssin kanssa, johon aiot sisällön tuoda. Lisäksi et voi tuoda kaupallista käyttöä rajoittavaa lisenssiä käyttävään wikiin sisältöä, mikäli et itse omista sisällön tekijänoikeuksia.

Jos tuot yhteensopivan lisenssin alaista tekstiä, joka edellyttää tekijöiden nimeämisen, sinun on mainittava tekijä(t). Jos tekijäluettelo näkyy sivun historiassa (kuten Wikiansisäisessä kopioinnissa) riittä tekijöiden nimeämiseksi heidän mainitsemisensa yhteenvedossa, joka näkyy sivun historiasivulla tuodessasi tekstiä.

Nimeäminen

Tekijänä sinä hyväksyt, että mainituksi tuleminen jollakin seuraavista tavoista täyttää nimeämiseen liittyvät ehdot:

a) hyperlinkki (mikäli mahdollista) tai URL-osoite artikkeliin tai artikkeleihin, jota olet muokannut,
b) hyperlinkki tai URL-osoite vaihtoehtoiseen vakaaseen online-versioon, joka on vapaasti saatavilla, joka noudattaa lisenssiä ja jossa on luettelo tekijöistä sekä annetaan kunnia aneiston kirjoittajille samalla tavalla kuin täällä, tai
c) tekijälistassa (tekijäluettelossa ei välttämättä tarvitse mainita erittäin pieniä tai merkityksettömiä muokkauksia).

Ei-tekstitiedostot

Vapaasti lisensoidut tai public domainin kuvat ovat suositelluimpia Wikiaan.

Wikiassa ei pitäisi olettaa ei-tekstimedian olevan käytettävissä samalla lisenssillä, kuin teksti. Ole hyvä ja katso kunkin tiedoston kuvaussivulta tarkat tiedot lisenssistä.

Jos tallennat tiedostoja Wikiaan, sinun pitäsi mainita tiedoston tiedoissa sen lähde (paikka, josta olet tiedoston hakenut) ja tekijät sekä lisätä sopiva tekijänoikeusmalline. Yksittäiset wikiyhteisöt voivat laajentaa ja tarkentaa tiedoston tallennusvaatimuksia.

Wikian sisällön käyttö

Jokaisessa Wikian wikissä on tiedotus siitä, mitä lisenssiä wiki noudattaa eli minkä lisenssin alaista teksti on. Lisenssin ymmärtäminen ja noudattaminen käyttäessäsi wikin tekstiä on omalla vastuullasi. Teksti ulkoisista lähteistä saattaa sisältää lisävaatimuksia tekijöiden mainintsemisen suhteen, joita ei ole täällä mainittu.

Kun uudelleenkäytät Wikian aineistoa, joka on julkaistu Creative Commons -lisenssin alaisena, sinun on nimettävä tekijät jollakin "Nimeäminen" -osiossa esitetyllä tavalla.

Tekijöiden mainitsemisesimerkki, kun käytät Wikian aineistoa omalla kotisivullasi:

Tämä artikkeli käyttää aineistoa "Endor"-artikkelista Star Wars -wikistä, joka on osa Wikian wikiperhettä ja joka on Creative Commons Nimeä-Jaa samoin 3.0 -lisenssin alaista materiaalia.

Ulkoista sisältöä, kuten sähköposteja, IRC-chatteja, wikianulkoisia foorumeja jne. ei pidä olettaa olevan käytettävissä tämän lisenssin alla, ellei näin selkeästi mainita.

Käännökset

Näitä lisenssiehtoja ei tule muuttaa. Mikäli käännös on ristiriidassa englanninkielisten ehtojen kanssa, englanninkielinen versio on pätevämpi.


Nämä ehdot pohjautuvat toisen yrityksen (Wikimedia Foundation) ehtoihin ja ovat käytettävissä Creative Commons Nimeä-Jaa samoin -lisenssin alaisena (katso tekijät).

Ympäri Wikian verkkoa

Satunnainen wiki